Toegangsvoorwaarden

U bent elke dag van harte welkom

Toegangsvoorwaarden AWD

U bent elke dag van harte welkom in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) tussen zonsopgang en zonsondergang. U kunt bijna overal vrij wandelen, ook buiten de paden.

Wij vragen u om respectvol met dit Natura 2000-gebied om te gaan en u aan de toegangsvoorwaarden te houden. Houd minimaal 15 meter afstand tot de dieren en geef ze tijdens het broedseizoen alle rust en ruimte om de jongen groot te brengen. 

  • Toegangskaart verplicht vanaf 18 jaar.
  • Toegang tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Honden niet toegestaan.
  • Fietsen en andere voertuigen niet toegestaan (zie hier voor meer informatie).
  • Houd minimaal 15 meter afstand tot de dieren.

Draag de toegangskaart altijd bij u, als de boswachter erom vraagt bent u verplicht deze te tonen. Aanwijzingen van de boswachter moeten worden opgevolgd. Bij overtreding van de toegangsvoorwaarden wordt de toegang als niet verleend beschouwd. Art. 461 WvS.

Attentie!

Waternet zorgt goed voor de Amsterdamse Waterleidingduinen door continu de balans te bewaken tussen drinkwaterproductie, natuurbescherming en recreatie.

Wij vragen u daarom om respectvol met dit Natura 2000-gebied om te gaan en u aan de toegangsvoorwaarden te houden. Houd minimaal 15 meter afstand tot de dieren en geef ze tijdens het broedseizoen alle rust en ruimte om de jongen groot te brengen. 

Het volgende is niet toegestaan in de AWD:

  • Voortbewegen op rolski’s, skateboards, skeelers, schaatsen
  • Zwemmen 
  • Dieren voeren
  • (Huis)dieren meebrengen
  • Tent opzetten
  • Open vuur maken
  • Naakt recreëren
  • Drones laten vliegen
  • Metaaldetector gebruiken
  • Verstoringen veroorzaken

 

AWD bezoeken met een fysieke beperking 

Bezoekers met een fysieke beperking die niet of nauwelijks in staat zijn om te wandelen en die gebruikmaken van een rolstoel, loopfiets of scootmobiel, of vergelijkbaar vervoersmiddel voor gebruik op het voetpad kunnen met die vervoersmiddelen de AWD bezoeken en beleven. Er is dan geen ontheffing nodig, alleen een toegangskaart is verplicht. 

Bezoekers met een fysieke beperking die niet of nauwelijks in staat zijn om te wandelen en gebruik willen maken van een ander vervoersmiddel dan hierboven genoemd, zoals een fiets of een e-bike, kunnen een ontheffing voor het gebruik daarvan aanvragen.  

 

In 2023 verruiming vervoersmiddelen, in 2024 toekenningsvoorwaarden voor ontheffingen  

Wij willen het voor meer mensen met een fysieke beperking die niet of nauwelijks in staat zijn om te wandelen mogelijk maken om de AWD te bezoeken. In 2023 is er een verruiming van vervoersmiddelen. Hiervoor is dan geen ontheffing meer nodig. Het gaat om vervoersmiddelen zoals een handbike en rolstoelfiets. En ook om licht-elektrische vervoersmiddelen waar zichtbaar een verzekeringssticker op zit, zoals een scootmobiel en een e-step met zadel. 

Voor sommige vervoersmiddelen is in 2024 nog wel een ontheffing nodig, zoals een e-bike en een duofiets.

De aanvraagperiode voor 2024 start op 1 oktober 2023. Eerder aanvragen is niet mogelijk.
Lees hier meer over de verandering in 2024. 

Aanvraag ontheffing voor 2023 

Voor 2023 zijn er geen ontheffingen meer beschikbaar voor mensen met een fysieke beperking. Het online formulier is gesloten en er wordt geen wachtlijst aangelegd.

De ontheffing is één jaar geldig.
Lees hier alle voorwaarden.

Heeft u vragen over de ontheffing?

Neem bij vragen over de ontheffing voor mensen met een fysieke beperking contact op via e-mail: awdontheffing@waternet.nl.

Toegangsvoorwaarden ruiters

U bent elke dag van harte welkom
tussen zonsopkomst en zonsondergang
op de daarvoor bestemde ruiterpaden.

Ook paarden die te voet worden
meegenomen mogen uitsluitend op de
ruiterpaden lopen.

Ruiters dienen in het bezit te zijn van
een geldig landelijk ruiterbewijs en een
AWD ruiterjaarkaart en moeten deze op
verzoek altijd kunnen tonen. 

Bekijk hier alle voorwaarden voor ruiters.

Extra voorwaarden lus ruiterpad

In januari 2022 is een nieuwe lus aan het bestaande ruiterpad uitgezet in de AWD. Nadat een groep ruiters een aantal maanden de route heeft getest en ingereden, is de route in gebruik genomen. Deze ruiterlus is op 20 mei 2022 officieel geopend. De route is uitgezet in het Naaldenbos tussen Panneland en de Oranjekom. 

Het is een stap-route voor de ervaren ruiter met een getraind paard, want er zijn steile hellingen te beklimmen en af te dalen en een paar scherpe bochten. Alleen zeer ervaren ruiters kunnen eventueel een drafje of galopje van enkele meters maken. Ook zijn er een paar lage hindernissen op het pad, in stap te nemen door een gemiddeld paard. De route kruist, net als het bestaande ruiterpad, op een paar plekken een wandelpad waaronder die van de oranje paaltjesroute. Mede hierom is stap de beste gang op deze ruiterlus. 

Voordat u dit pad neemt, ga eerst goed na of u het paard te allen tijde kunt beheersen, want dit is een voorwaarde om deze route veilig te kunnen lopen. Eventueel kunt u het steile deel van de route verkennen, lopend naast uw paard en daarna weer opstijgen vanaf het opstapblok dat speciaal daarvoor aan de voet van het Naaldenbos ligt. De twee kilometer lange route is in 20 tot 30 minuten zowel linksom als rechtsom te rijden.

De ruiterlus is mede tot stand gekomen door enkele ruiters en de streekmanager van Ruiteren & Mennen. 

 

[Update: 1 mei 2023]