Verder met bosbeheer
Op 2 december 2024 gaan we verder met het kleinschalig bosbeheer. Nadat in de afgelopen jaren al werkblokken zijn gedaan, gaan we dit jaar in werkblok drie aan de slag. Dit is het in en bij het Naaldenbos (zie het kaartje).
Variatie en structuur
In de huidige bossen in de AWD ontbreekt veelal de variatie. Onze bossen bestaan nu op veel plekken uit maar twee lagen. Er is een ondergroei van grassen of adelaarsvaren en groepjes bomen (boomopstand) van vaak dezelfde leeftijd en soort. Voor een betere kwaliteit, biodiversiteit en beleving van het bos, is het goed meer variatie en structuur erin aan te brengen. Dat doen we in kleine werkblokken, verspreid over verschillende jaren. Dit jaar kijken we vooral naar de bossen met Oostenrijkse dennen. Hiertussen staan ook soorten als eik en meidoorn. Door het kleinschalig bosbeheer krijgen deze soorten meer ruimte. Een gevarieerd bos is robuuster en beter bestand tegen klimaatverandering.
Inzet van paarden
In het compacte Naaldenbos wordt het bosbeheer onder meer gedaan met de inzet van paarden, van de organisatie Paard aan 't Werk. Paarden zijn wendbaar en kunnen daardoor heel nauwkeurig boomstammen verslepen. Zware, grote machines zijn dus niet nodig. Werken met paardenkracht is duurzaam en geluidsarm.
Het werk in dit gebied betekent wel dat ruiters met 'recreatieve' paarden geen gebruik kunnen maken van de ruiterlus. Ruiterjaarkaarthouders worden hierover geïnformeerd. Het werk is vóór de kerstvakantie afgerond.
Lees meer over het kleinschalig bosbeheer op de projectpagina.