Bezoekerscentrum

We helpen u graag op weg

Bezoekerscentrum De Oranjekom

Bezoekerscentrum De Oranjekom is gevestigd in een historisch pompgebouw. Dit gebouw ligt aan verzamelvijver de Oranjekom, ongeveer 250 meter vanaf ingang Oranjekom/Oase. 

Adres

Eerste Leijweg 6 (bij ingang Oranjekom/Oase)
Tegenover Vogelenzangseweg 21
2114 BH, Vogelenzang

Openingstijden 

Dinsdag t/m zondag:
10.00 - 16.30 uur
En op alle feestdagen

Bereikbaarheid

Telefoon: 020 608 75 95
E-mail: awd@waternet.nl

Voor contact of meldingen, ook buiten openingstijd, klik hier.

Ons duingebied is open van zonsopgang en zonsondergang.
U bent van harte welkom in het duin.

Overig

Algemene vragen
Vragen over toegangskaarten

Tips vooraf

Tijdens mooi weer en in de weekeinden zijn de parkeerplaatsen bij de hoofdingangen regelmatig vol. Kom op de fiets of met het openbaar vervoer. Bedankt voor uw begrip.

Meldingen

Wilt u iets melden wat u gezien heeft in de duinen en waarvan de boswachters op de hoogte moeten zijn, dan raden wij het volgende aan:

  • U kunt uw melding altijd telefonisch doorgeven tijdens openingstijden van het bezoekerscentrum
    020-608 7595 (dinsdag t/m zondag van 10.00-16.30),
    als het gesloten is dan via het algemene nummer van Waternet (klantenservice) 0900-93 94.
  • Of stuur een mail naar awd@waternet.nl met daarin de locatie en informatie over de melding.

Is er sprake van een levensbedreigende situatie?

  • Belt u dan met het landelijke alarmnummer 112
  • Geen spoed, wel hulpdienst 0900-8844
 
 
 

Kom lekker genieten

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kunt u volop genieten van rust en ruimte. Het is exclusief bestemd voor wandelaars en bovendien mag u hier lekker struinen buiten de paden. Onderweg grote kans dat u een mooi damhert tegenkomt.

Het duin is maar liefst 3400 ha groot, dat is ongeveer 5 km breed en 10 km lang, en ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Hier wordt 2/3 van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Natuur en het zuiveren van water gaan hier al sinds 1853 mooi samen. 

Wat kunt u doen?

Bij elke hoofdingang starten twee vaste wandelroutes, makkelijk te volgen via gekleurde paaltjes. Daarnaast zijn er enkele mooie wandelroutes die kunt lopen met behulp van een plattegrond en er zijn leuke kinderroutes met opdrachten.

Bekijk hier alle wandelroutes. U kunt ze zelf downloaden, lopen met uw smartphone of kopen in het bezoekerscentrum. 

Meer weten over bijvoorbeeld de waterzuivering in het duin of over de damherten? Ga mee op excursie. Bekijk hier de excursies en activiteiten voor jong en oud.

Voor scholen zijn er leuke acitiviteiten met proefjes over waterzuivering. Lees hier meer over bij kids.

Doe inspiratie op

Onze medewerkers helpen u graag verder op weg. U kunt in het bezoekerscentrum terecht voor bijvoorbeeld een plattegrond, wandelroutes en leuke tips. Ook is er een winkeltje met interessante natuurboeken, er zijn zoek- en herkenkaarten en andere educatieve producten. 

Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation, wat vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin pompte. U ziet de grote pompen nog staan. In de vloer zit een doorzichtige plaat waardoor u de grote buizen in de kelder ziet liggen.

Met vragen over het duin kunt u op zondagen ook terecht bij onze vrijwillige gastvrouwen en gastheren. Zij staan u graag te woord bij de ingangen van het duin.