AWD Amsterdamse
Waterleidingduinen
  • Beleef
  • Bezoek
  • Beheer
  • Nieuws
  • Over de AWD

Nieuws

 

Samen tegen natuurbranden

23 juni 2023

Nu de temperaturen stijgen en de droogte toeneemt, zijn we extra alert op het risico van natuurbranden. In de AWD is het maken van open vuur sowieso verboden en de veiligheidsregio's hebben dit nu in vrijwel alle natuurgebieden verboden. We vragen u om ook extra alert te zijn, zodat we samen het ontstaan van natuurbranden kunnen voorkomen.

Brand kent geen grenzen

Natuurgebieden staan niet los van elkaar of van de omgeving. En een brand laat zich niet tegenhouden door een afrastering. Daarom hebben we geregeld overleg en afstemming met onze buren (PWN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschappen Noord- en Zuid-Holland), omliggende gemeenten en de Veiligheidsregio Kennemerland. We houden ook gezamenlijk oefeningen in het kader van brandpreventie.

Bescherming drinkwater

Hoewel er relatief veel water aanwezig is in de AWD, is het ook hier al langere tijd droog. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind.

Om te zorgen dat het drinkwater in het duin niet vervuild wordt met gewoon bluswater elders vandaan, is er met de brandweer afgesproken dat er alleen met water uit de duinen geblust wordt. Gelukkig is er daarvan voldoende op voorraad, maar hopelijk zullen we het nooit nodig hebben!

delen
Samen tegen natuurbranden

Insectenonderzoek op stoom

25 mei 2023

Op het veldje bij Panneland is voor het SPRING-project van Naturalis een insectenval geplaatst in de vorm van een tentje. Naturalis, het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit, doet hier onderzoek naar bestuivers van planten.

Dit gebeurt met klassieke vangmethodes. Vrijwilligers 'oogsten' de vangst in het tentje en een aantal insecten wordt meegenomen voor het onderzoek. Dit tentje blijft tot eind van de zomer staan.

Piramides in exclosures

Er staan meer bijzondere meetinstrumenten in het duin waarmee onderzoek wordt gedaan naar de biodiversiteit. Misschien zijn de zwarte piramides in de exclosures u al opgevallen. Dit zijn ook insectenvallen. Veel insecten zitten een deel van hun leven in de bodem en kruipen er op een gegeven moment uit. Wat binnen de vierkante meter van de piramide uitkruipt, komt uiteindelijk bovenin in het potje terecht. Die gevangen insecten gaan ook weer mee voor onderzoek.  

Innovatief met camera

Binnen een ander project van Naturalis (ARISE) wordt gewerkt aan een innovatieve methode met zogenaamde Diopsis camera's. Deze maken foto’s waarmee de insecten zonder ze te vangen geclassificeerd kunnen worden. Na de testfase start dit onderzoek ook in de AWD. Binnenkort leest u er meer over. 

Meer over het SPRING-project

Meer over ARISE en de camera's

delen
Insectenonderzoek op stoom

Natura 2000-dag in de AWD

19 mei 2023

Op zondag 21 mei is het de Dag van Natura 2000-gebieden. Een bijzondere dag om bij stil te staan. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) behoren tot dit netwerk. Het doel van Natura 2000 is het verbeteren van de biodiversiteit.

Balans in de AWD

In de AWD zorgt Waternet voor de balans tussen drinkwaterproductie, natuurbescherming en recreatie. Wij doen al jarenlang onderzoek hoe de duinnatuur zich ontwikkelt. Dat doen we onder andere in de met hekwerk afgesloten exclosures. Met die kennis kunnen we ervoor zorgen dat de biodiversiteit van het duingebied verbetert.

Speciale excursies

  • Bezoek aan de exclosure Panneland.

Op 21 mei zullen de gastdames en gastheren vanaf ingang Panneland informatie geven over de grote exclosure bij die locatie, die toegankelijk is voor publiek. Met de app Obsidentify kunt u hier waarnemingen doen van de natuurontwikkeling en deze doorgeven. De informatiemensen zullen u de weg wijzen. Zo kunt u uw steentje bijdragen aan het natuuronderzoek.

  • Wandeling met natuurgidsen

U kunt zich ook inschrijven voor de wandeling met natuurgidsen. Deze wandeling start bij het bezoekerscentrum. De natuurgidsen besteden aandacht aan de bijzondere natuur en biodiversiteit van de AWD.

Dus kom zondag 21 mei genieten van de beschermde Natura 2000-natuur van de AWD!

delen
Natura 2000-dag in de AWD

Violenpracht bij stuifkuilen

08 mei 2023

Op veel plekken in het duin hebben we de natuur en de wind een handje geholpen door extra stuifkuilen aan te brengen. Stuivend kalkrijk duinzand zorgt voor een schrale, droge ondergrond. Dit gaat vergrassing en verzuring van het duin tegen. Het duinviooltje krijgt hierdoor ruimte om te groeien en het duin vrolijk te kleuren.

Enig is zijn soort

Het duinviooltje is de enige in zijn soort die uitsluitend in de duinen voorkomt, want het houdt juist van een kalkrijke, droge bodem. Het wortelstelsel van het duinviooltje reikt tot wel een meter diep. Daarom is de soort goed aan droge omstandigheden aangepast. Het duinviooltje groeit vaak op de zonnige hellingen van de stuifkuilen en in droge duinvalleien. De bloei is vanaf het voorjaar tot diep in de herfst.

Waardplant

Het duinviooltje is de belangrijkste waardplant voor de duinparelmoervlinder en de kleine parelmoervlinder. Deze vlinders zetten hun eitjes af op de jonge bladeren. Hoe meer duinviooltjes, hoe groter de kans is om deze prachtige vlinders in de AWD te zien.

delen
Violenpracht bij stuifkuilen

Uitkijkpunt opgeknapt

21 april 2023

Het uitkijkpunt aan de Blauwe Weg bij de Oranjekom is deze week opgeknapt. De plek was onder meer door weersinvloeden verzakt en uitgespoeld. De ronde palen tegenover het bankje zijn weer netjes en stevig teruggeplaatst. 

Volledig elektrisch

Het werk is uitgevoerd met een volledig elektrische kraan. De dieren en vogels hebben daardoor vrijwel niets van het opknapwerk gemerkt. Zij konden ongestoord en rustig verder met hún nuttige werk in het broedseizoen. 

Kijken en luisteren

Het uitkijkpunt is opgenomen in de Belevingsroute voor rolstoelgebruikers. Een tip is om op dit punt op de telefoon te luisteren naar de podcast op Spotify 'De weg van het water'. Deze drieluik is gemaakt door Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland. 

Deel 1: waterwinning en natuur in de AWD.
Deel 2: historie van de waterwinning. 
Deel 3: waterfabriek Leiduin.

delen
Uitkijkpunt opgeknapt

Herdenking Vliegermonument

13 april 2023

Op veel plekken in het duin zijn sporen terug te vinden van de Tweede Wereldoorlog: de bunkers, resten van de Atlantikwall, het Museumduin, de Tonneblink én het Vliegermonument.

Op 13 april 1945 net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, stortte een Halifax bommenwerper van de geallieerden neer in de AWD. Alle zes bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Het Vliegermonument herinnert ons aan deze tragische gebeurtenis. 

Ieder jaar herdenken

Basisschool de Zeevonk uit Zandvoort heeft het Vliegermonument geadopteerd en verzorgt ieder jaar samen met Waternet een herdenkingsceremonie. Ook dit jaar weer. Leerlingen van de school legden een krans, lazen een zelfgeschreven gedicht voor en hesen de Nederlandse en Britse vlag halfstok. Bij de herdenking zorgt trompettist Rietveld ieder jaar weer voor een bijzondere sfeer met de trompetklanken van de Last Post en de volksliederen.

Hoe het gebeurde

De bemanning zou met het vliegtuig, wapens, munitie, voedsel en sigaretten droppen voor het verzet in Nederland. Ze vlogen laag om de Duitse radar te ontlopen, waardoor ze geen gebruik konden maken van parachutes.
Boven de AWD ging het mis. Het vliegtuig werd getroffen door luchtafweergranaten, vloog in brand en stortte neer. 

Waar te zien?

Het Vliegermonument ligt halverwege op de oranje paaltjesroute vanaf ingang Oranjekom/Oase. Het bloemstuk ligt voor het monument en is afgeschermd met hekwerk. Dat staat er omdat de verse mooie bloemen anders snel zouden verdwijnen in de magen van damherten.

delen
Herdenking Vliegermonument

Struinen lente is uit!

21 maart 2023

Het lentenummer van het gratis blad Struinen valt vandaag in de brievenbus bij abonnees. Het blad is ook mee te nemen van de stapels in het bezoekerscentrum en bij de uitbaters.

Krasse trimmers

Een mooie editie, met krasse trimmers en jaargenoten die dit hele jaar in de spotlight staan. Met ook een artikel waarin wordt uitgelegd hoe Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen continu werkt aan de balans tussen drinkwaterproductie, natuurbescherming en recreatie. Hoe dit in de praktijk werkt, brengt de rubriek 'vakmensen' in beeld. 

Waterpret

Een van de vakmensen, de boswachter, geeft een bijzondere tip om de lente te beleven in het duin. Of wandel de waterwandeling en leer zo meer hoe van rivierwater drinkwater wordt gemaakt. Kinderen op de basisschool kunnen hierover alles spelenderwijs leren in het educatieprogramma Waterpret met Waternet, dat dit jaar ook weer van start gaat.

Veel leesplezier! 

Lees hier de digitale versie van Struinen. 

delen
Struinen lente is uit!

Lente in aantocht

18 maart 2023

Aan de natuur is het te merken: de lente is in aantocht! De knoppen van bomen en struiken barsten open en je ziet het duin ontwaken uit de winterslaap.

Dieren, vogels, amfibieën en insecten sluipen ook het voorjaar in. Zij gaan de komende tijd aan de slag met verleiden, nesten bouwen en hun kroost grootbrengen.

In de exclosures krijgen karakteristieke en zeldzame planten de kans om in bloei te komen. Door de afscherming met hekken kunnen damherten hierbinnen niet grazen. Eén exclosure is open voor publiek. Deze ligt op de blauwe en rode paaltjesroute bij Panneland.

Dus ga op pad, geniet van het voorjaar en houd rekening met de rust die nodig is in dit seizoen voor de vaste bewoners van het duin. 

delen
Lente in aantocht

Datadiefstal

15 maart 2023

Uit een onderzoek van de politie Amsterdam blijkt dat miljoenen persoonsgegevens zijn gestolen bij een groot aantal Nederlandse bedrijven. Het politieonderzoek bestrijkt een periode van 2015-2021.

Er zijn helaas ook gegevens van bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen gestolen. Het gaat in dit geval om naam en rekeningnummer die zijn ingevuld om kaarten te kopen op deze website (awd.waternet.nl).

Waternet maakt melding en doet aangifte

Waternet heeft de diefstal van de persoonsgegevens gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. En we hebben aangifte gedaan bij de politie. Ook hebben wij een mailing verstuurd naar alle personen van wie wij weten dat de persoonsgegevens gestolen zijn en van wie wij de e-mailadressen in bezit hebben. Aangezien wij deze gegevens niet langer mogen bewaren dan vijf jaar, kan het zijn dat uw gegevens niet zijn meegenomen met de mailing.

Wat betekent deze diefstal voor u?

Persoonlijke gegevens zijn waardevol voor criminelen. Met alleen naam en rekeningnummer kan een crimineel niet veel. Maar er is een kans dat er andere gegevens zijn gestolen bij andere bedrijven of organisaties. Hoe meer een crimineel van u weet, hoe makkelijker die kan oplichten. Waternet weet niet welke gegevens zijn gestolen bij andere organisaties. Zij brengen de slachtoffers waarschijnlijk zelf op de hoogte.

We doen er alles aan om uw persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Toen uw gegevens zijn gestolen, was onze website niet genoeg beschermd tegen deze diefstal. Hiervoor bieden wij u onze excuses aan.

In 2021 hebben wij de kwetsbaarheid op de website ontdekt. We hebben toen direct maatregelen genomen om dit op te lossen. Maar we wisten nog niet dat er ook gegevens waren gestolen. Dat is pas later bij het politieonderzoek naar voren gekomen.

Wat kunt u doen om fraude te herkennen en te voorkomen?

Ons advies is om goed op te letten bij verdachte berichten, e-mails of telefoontjes. Op www.veiligbankieren.nl leest u hoe criminelen werken. Zo kunt u fraude herkennen en voorkomen.

Meer informatie

Op de website van de landelijke politie kunt u meer lezen over deze datadiefstal. Klik hier voor het persbericht over dit onderwerp.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Bel ons dan op 0900 93 94 (normale belkosten, dit is de klantenservice van Waternet). U kunt ons bereiken op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

delen
Datadiefstal

Baggerdepot ontmanteld

09 maart 2023

Vorig najaar 2022 is de Verlengde Oosterduinrel gebaggerd, dit werk met een speciale boot was te zien vlak bij ingang Panneland. De baggerspecie is met een buis in een depot gespoten, dat een stukje verderop ligt. 

De plek van het depot is gekozen omdat hier een monotone akker is met een relatief lage natuurwaarde. De baggerspecie is dus in de directe omgeving verwerkt. Nu de baggerspecie is ingedroogd, zijn de hekken die eromheen stonden weer weggehaald. De plek is weer netjes gemaakt. 

Het is nu nog wat kaal, maar we verwachten dat er op deze plek straks allerlei kruiden weer gaan groeien. 

Meer over dit project is te lezen op de projectpagina. 

delen
Pagina 3 van 33