Vrijwilligers

Leveren een belangrijke bijdrage aan de natuur

Vrijwilliger worden?

We zijn blij met onze vrijwilligers. Ze helpen ons met onderzoek, beheer en de bezoekers. Nieuwsgiering naar de details, lees hieronder op welke gebieden onze vrijwilligers actief zijn.

Wilt u een bijdrage leveren aan ons werk in het duin? Voor sommige activiteiten als onderzoek, activiteiten basisonderwijs en gastheerschap zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers.

 
 
 

Onderzoek

Elk jaar wordt door een grote groep vrijwilligers onderzoek gedaan in de AWD. Ze monitoren flora en fauna: planten, paddenstoelen, insecten, hagedissen, vogels, enz. Deze gegevens zijn voor Waternet zeer waardevol. We gebruiken ze bij het maken van keuzes voor het beheer. Vrijwilligers wordt regelmatig gevraagd hierover mee te denken. Ze zijn immers onze extra ogen en oren in het duin.

Wilt u graag onderzoek doen? We vragen een basiskennis van biologie en enige ervaring. Bekijk de eventuele monitoring vacatures.

Beheer

Onze vrijwilligers leveren een stevige bijdrage aan ons beheer. Bijna dagelijks ziet u hen zagen, maaien, harken en kruien. Vooral in ecologisch kwetsbare gebieden is het fijn om het werk handmatig te doen. We werken meestal in kleine groepen. 

Op dit moment zijn we met de beheervrijwilligers op volle sterkte. U kunt zich daarom niet aanmelden voor deze activiteit. Zodra er weer ruimte is voor nieuwe mensen laten we dat hier meteen weten via vacatures.

Activiteiten basisonderwijs

We bieden basisscholen in de omgeving leuke en leerzame activiteiten over het zuiveren van drinkwater aan. Deze worden mede door vrijwilligers begeleid.

We zijn nog op zoek praktisch ingestelde mensen die af en toe inzetbaar zijn van dinsdag tot en met vrijdag.

Ervaring is meegenomen, maar enthousiasme staat voorop!

Gastheer/gastvrouw

Op zondagen zijn onze vrijwillige gastheren en –dames in het duin aanwezig. Ze helpen de bezoekers van de AWD graag op weg. Hiermee ondersteunen ze het werk van onze boswachters. Ze zijn te vinden bij de vier hoofdingangen en op andere drukke plekken in het duin. Er zijn ook vrijwilligers die ons regelmatig ondersteunen in het bezoekerscentrum. We zijn nog op zoek naar nieuwe gastdames en -heren.

Excursies

In de Waterleidingduinen nemen vrijwilligers een deel van de excursies voor hun rekening. Wilt u hier een actieve rol in spelen? Dat kan bij IVN Zuid-Kennemerland of de natuurgidsen AWD. Deze laatste groep begeleidt de middagwandelingen op de eerste en derde zondag van de maand en de wandeling voor vroege vogels op de 2e zondag van de maand.

U vindt ze terug bij onze activiteiten. De KNNV Haarlem e.o. en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, die voornamelijk onderzoek doen, geven ook regelmatig excursies.

Loenen

De Bethunepolder en Loenderveense Plas en de omgeving zijn prachtige natuurgebieden die onderdeel zijn van Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen. Het zijn unieke stukken oer-Hollandse natuur. Waternet gebruikt de Bethunepolder en natuurgebied de Loenderveense Plas sinds 1930 voor de drinkwaterproductie.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met passie voor de natuur die verbonden zijn met deze unieke prachtige omgeving. Die van aanpakken weten en niet bang zijn om vies te worden. Natuurbeheer is nu eenmaal vies en hardwerken maar geeft daarom extra voldoening als de werkzaamheden zijn verricht.

Documenten

Bent u al vrijwilliger van Waternet, dan zijn deze documenten relevant. 

Het vrijwilligersbeleid is in te zien in het bezoekerscentrum. U bent van harte welkom hierover van gedachten te wisselen. Mail naar vrijwilligers@waternet.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Jaarverslagen

De afgelopen jaren is door onze vrijwilligers veel werk verzet in het onderzoek, beheer en recreatie. Hierover kunt u lezen in de jaarverslagen. 

Contactgegevens:

Het vrijwilligersbeleid is in te zien in het bezoekerscentrum. U bent van harte welkom hierover van gedachten te wisselen.

Mail naar vrijwilligers@waternet.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op

Vrijwilliger worden Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten of u aanmelden als vrijwilliger voor het duin? Schrijf u in met onderstaand formulier.

     
     
     
     
     
     
Blijf op de hoogte
Privacy verklaring

Velden met een zijn verplicht

{{ self.v$ }}