Vrijwilligers

Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de natuur.

Vrijwilliger worden?

We zijn blij met onze vrijwilligers. Ze helpen ons met onderzoek, beheer en met de informatie aan bezoekers. Nieuwsgierig naar de details? Lees hieronder op welke gebieden onze vrijwilligers actief zijn.

Wilt u graag een bijdrage leveren aan ons werk in de (drinkwater)natuur? Voor activiteiten als onderzoek, natuurbeheer, gidsen, activiteiten basisonderwijs en gastheerschap zijn wij op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligers kunnen bij ons aan de slag in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD), waar twee derde van het drinkwater voor Amsterdam en omgeving in de natuur wordt geproduceerd. Of in ons gebied bij de Oostelijke Vechtplassen, waar een derde van het drinkwater voor Amsterdam en omgeving vandaan komt. 

Direct naar het aanmeldformulier

Vrijwilliger worden? Meld u aan via het formulier en licht uw keuze toe.

Meer informatie

Voor het aanmelden als vrijwilliger eerst meer informatie ontvangen? Stuur uw vraag via e-mail naar de Vrijwilligerspostbus en we nemen contact met u op:

Vrijwilligerspostbus

Wilt u meedoen als vrijwilliger en helpen bij ons educatieprogramma, maar wilt u eerst meer informatie hierover? Stuur dan uw vraag via e-mail naar de Educatiepostbus:

Educatiepostbus

 

Welkom!

Extra handen zijn altijd welkom. Bijvoorbeeld ook voor de natuurwerkzaamheden in onze gebieden bij de Oostelijke Vechtplassen. Meer daarover weten? Bekijk snel de video:

 
 
 

Onderzoek

Jaar in jaar uit doet een grote groep vrijwilligers onderzoek in de AWD. Zij monitoren flora en fauna: planten, paddenstoelen, insecten, hagedissen, vogels en meer. Deze gegevens zijn voor Waternet heel waardevol. We gebruiken deze gegevens bij het maken van keuzes voor het beheer. Aan vrijwilligers wordt regelmatig gevraagd om hierover mee te denken. Ze zijn immers onze extra ogen en oren in het duin.

Wilt u graag onderzoek doen? We vragen hiervoor een basiskennis van biologie en enige ervaring. 

Natuurbeheer

Onze vrijwilligers leveren een stevige bijdrage aan onze natuurwerkzaamheden. Bijna dagelijks zijn vrijwilligers bezig met zagen, maaien, harken en kruien. Vooral in ecologisch kwetsbare gebieden is het fijn als het werk handmatig wordt gedaan. En in het broedseizoen kijken we goed naar wat wat we nog wel kunnen doen of wat we moeten uitstellen tot later in het jaar. We werken meestal in kleine groepen en zorgen ervoor dat het juiste materiaal aanwezig is en dat er veilig kan worden gewerkt.  

Wilt u graag de handen uit de mouwen steken en aan de slag in onze prachtige Natura 2000-natuur? Een redelijke fysieke conditie is niet een vereiste, maar wel heel handig bij dit werk. 

 

Activiteiten basisonderwijs

We bieden basisscholen in de omgeving leuke en leerzame activiteiten aan over het zuiveren van drinkwater. Dit educatieprogramma, Waterpret met Waternet, wordt door vrijwilligers begeleid.

De educatie-activiteiten organiseren we vanaf het vroege voorjaar tot in de vroege herfst (niet tijdens schoolvakanties). 

Wilt u meedoen aan ons educatieprogramma? Voor deze activiteiten zoeken wij praktisch ingestelde mensen die af en toe inzetbaar zijn op dinsdag tot en met vrijdag. 

Ervaring is meegenomen, maar enthousiasme staat voorop!

Gastvrouw/gastheer

Op zondagmiddagen zijn onze vrijwillige gastvrouwen en –heren in het duin om bezoekers te informeren over de AWD. Zij helpen de bezoekers graag op weg. Hiermee ondersteunen ze het werk van onze boswachters.

Rond het zondagmiddaguur ontmoeten de gastvrouwen en -heren elkaar eerst in het bezoekerscentrum. Daar horen zij van de boswachters welke bijzonderheden er dan zijn in het duin. Met hun eigen kennis over de AWD en met die bijzonderheden van de dag, zijn zij telkens weer een rijke bron van informatie voor onze bezoekers.

Gastvrouwen en gastheren zijn te herkennen aan hun blauwe Waternetkleding. Zij heten bezoekers welkom bij de vier hoofdingangen, of ze ontmoeten bezoekers op andere plekken in het duin.

Wilt u ook gastvrouw of gastheer zijn van de AWD? Meld u aan en we maken graag kennis met u.

Natuurgidsen

In de AWD verzorgen vrijwilligers natuurexcursies. Iedere eerste en derde zondag van de maand zijn er natuurwandelingen die door natuurgidsen worden gegeven. Ook verzorgen natuurgidsen bijvoorbeeld de wandeling voor vroege vogels, llibellen- en vlinderexcursies of vogelexcursies. Of zij gaan als vrijwilliger (en extra oren en ogen) mee met excursies die door boswachters worden gegeven.

Wilt u hier een actieve rol in spelen? Meld u dan aan als natuurgids.

Voor voorbeelden van excursies, zie onze activiteitenkalender.

Bij de Oostelijke Vechtplassen

De Bethunepolder en Loenderveense Plas en de omgeving zijn prachtige natuurgebieden die onderdeel zijn van Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen. Het zijn unieke stukken oer-Hollandse natuur. Waternet gebruikt de Bethunepolder en het natuurgebied de Loenderveense Plas sinds 1930 voor de drinkwaterproductie.

Het gebied is niet vrij toegankelijk voor publiek, maar als vrijwilliger kunt u er samen met de boswachter en de natuurbeheerploeg aan de slag.

Wilt u in ons natuurgebied bij de Oostelijke Vechtplassen als vrijwilliger aan het werk? Meld u dan aan. We kunnen extra handen gebruiken voor alle natuurwerkzaamheden in het gebied. 

Documenten

Bent u al vrijwilliger van Waternet, dan zijn deze documenten relevant. 

 

Jaarverslagen

Jaar in jaar uit wordt door onze vrijwilligers veel werk verzet in het onderzoek, de natuurwerkzaamheden en in recreatie en educatie. Lees hier het jaarverslag. 

Contactgegevens:

U bent van harte welkom om met ons van gedachten te wisselen over het vrijwilligerswerk.

Stuur een e-mail naar vrijwilligers@waternet.nl, dan nemen we contact met u op.

Aanmelden als vrijwilliger

Wilt u zich graag aanmelden als vrijwilliger voor het duingebied de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) of voor ons gebied bij de Oostelijke Vechtplassen? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

     
     
     
     
     
     
 
Privacy verklaring

Velden met een zijn verplicht

{{ self.v$ }}