Vrijwilligers

Leveren een belangrijke bijdrage aan de natuur

Vrijwilliger worden?

We zijn blij met onze vrijwilligers. Ze helpen ons met onderzoek, beheer en met de informatie aan bezoekers. Nieuwsgierig naar de details ? Lees hieronder op welke gebieden onze vrijwilligers actief zijn.

Wilt u een bijdrage leveren aan ons werk in het duin? Voor activiteiten als onderzoek, natuurbeheer, activiteiten basisonderwijs en gastheerschap zijn wij op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilliger worden? Stel uw vraag via het formulier of meld u aan.

 
 
 

Onderzoek

Elk jaar doet een grote groep vrijwilligers onderzoek in de AWD. Ze monitoren flora en fauna: planten, paddenstoelen, insecten, hagedissen, vogels, ... Deze gegevens zijn voor Waternet zeer waardevol. We gebruiken ze bij het maken van keuzes voor het beheer. Vrijwilligers wordt regelmatig gevraagd hierover mee te denken. Ze zijn immers onze extra ogen en oren in het duin.

Wilt u graag onderzoek doen? We vragen een basiskennis van biologie en enige ervaring. 

Beheer

Onze vrijwilligers leveren een stevige bijdrage aan ons beheer. Bijna dagelijks ziet u hen zagen, maaien, harken en kruien. Vooral in ecologisch kwetsbare gebieden is het fijn als het werk handmatig wordt gedaan. We werken meestal in kleine groepen. 

 

Activiteiten basisonderwijs

We bieden basisscholen in de omgeving leuke en leerzame activiteiten over het zuiveren van drinkwater aan. Deze worden mede door vrijwilligers begeleid.

In 2023 willen we deze activiteiten gaan hervatten. Dan zullen we weer op zoek gaan naar praktisch ingestelde mensen die af en toe inzetbaar zijn van dinsdag tot en met vrijdag.

Ervaring is meegenomen, maar enthousiasme staat voorop!

Gastheer/gastdame

Op zondagmiddagen zijn onze vrijwillige gastdames en –heren in het duin aanwezig. Ze helpen de bezoekers van de AWD graag op weg. Hiermee ondersteunen ze het werk van onze boswachters. Ze zijn te vinden bij de vier hoofdingangen en op andere drukke plekken in het duin. 

We maken graag kennis met nieuwe gastdames en -heren !

Excursies

In de Waterleidingduinen nemen vrijwilligers een deel van de excursies voor hun rekening. Wilt u hier een actieve rol in spelen? Dat kan bij IVN Zuid-Kennemerland of de natuurgidsen AWD. Deze laatste groep begeleidt de middagwandelingen op de eerste en derde zondag van de maand en de wandeling voor vroege vogels op de 2e zondag van de maand.

U vindt ze terug bij onze activiteiten. De KNNV Haarlem e.o. en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, die voornamelijk onderzoek doen, geven ook regelmatig excursies.

Loenen

De Bethunepolder en Loenderveense Plas en de omgeving zijn prachtige natuurgebieden die onderdeel zijn van Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen. Het zijn unieke stukken oer-Hollandse natuur. Waternet gebruikt de Bethunepolder en natuurgebied de Loenderveense Plas sinds 1930 voor de drinkwaterproductie.

In Loenen zijn er excursievrijwilligers actief en een aantal vrijwilligers die de boottochten begeleiden.

 

Documenten

Bent u al vrijwilliger van Waternet, dan zijn deze documenten relevant. 

U bent van harte welkom om met ons van gedachten te wisselen over vrijwilligerswerk. Mail naar vrijwilligers@waternet.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Jaarverslagen

De afgelopen jaren is door onze vrijwilligers veel werk verzet in het onderzoek, beheer en recreatie. Hierover kunt u lezen in de jaarverslagen. 

Contactgegevens:

U bent van harte welkom om met ons van gedachten te wisselen over het vrijwilligerswerk.

Mail naar vrijwilligers@waternet.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Een vraag stellen via het formulier kan ook:

Vrijwilliger worden? Stel uw vraag via het formulier of meld u aan.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten of u aanmelden als vrijwilliger voor het duin? Schrijf u in met onderstaand formulier.

     
     
     
     
     
     
Privacy verklaring

Velden met een zijn verplicht

{{ self.v$ }}