Kom genieten!

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je volop genieten van rust en ruimte. Het is exclusief bestemd voor wandelaars en bovendien mag je hier lekker struinen buiten de paden. Onderweg grote kans dat je een mooi damhert tegenkomt.

Het duin is maar liefst 3400 ha groot, dat is ongeveer 5 km breed en 10 km lang, en ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Hier wordt 2/3 van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Natuur en het zuiveren van water gaan hier al sinds 1853 mooi samen. 

Toegangskaarten kopen Koop je dagkaart, persoonlijke jaarkaart of jaarparkeerkaart

Wat kan ik doen?

Bij elke hoofdingang starten twee vaste wandelroutes, makkelijk te volgen via gekleurde paaltjes. Daarnaast zijn er een paar mooie wandelroutes die je kunt lopen via een kaartje, en twee leuke kinderroutes met opdrachten. Bekijk hier alle wandelroutes. Je kunt ze zelf downloaden, lopen met je smartphone of kopen in het bezoekerscentrum. 
Meer weten over bijvoorbeeld de waterzuivering in het duin of de damherten? Ga mee op excursie. Bekijk hier alle excursies en activiteiten voor jong en oud. 
Voor scholen zijn er dit jaar nieuwe, leuke acitiviteiten met proefjes over waterzuivering. Lees hier meer over bij kids.

Scholen en Groepen Aanvraagformulier voor een groep of school

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum helpen onze medewerkers je graag verder op weg. Je kunt hier terecht voor bijvoorbeeld een plattegrond, wandelroutes en leuke tips. Ook is er een winkeltje met streekproducten, leuke boeken en natuurspeelgoed voor kinderen. 

Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation, wat vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin pompte. Je ziet de grote pompen nog staan. In de vloer zit een doorzichtige plaat waardoor je de grote buizen in de kelder ziet liggen.

Met vragen over het duin kun je op zondagen ook terecht bij onze vrijwillige gastheren. Zij staan je graag te woord rond de ingangen van het duin. 

Waterzuivering

In de Waterleidingduinen wordt 2/3 van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd  Dit zuiveren gebeurt al sinds 1853. De jonge prins Wilem van Oranje stak de eerste spade in de grond om de Oranjekom te graven. Dat is nu de verzamelvijver bij het bezoekerscentrum. In de loop van de jaren zijn steeds meer kanalen en geulen gegraven
Tegenwoordig zuiveren we jaarlijks maar liefst 70 miljoen m3 water. We halen water uit de rivier de Rijn, zuiveren dit voor en pompen dit vervolgens het duin in. Hier wordt het water gedurende drie maanden door het duinzand op een natuurlijke manier verder gezuiverd. Vervolgens stroom het naar de zuiveringsinstallatie op Leiduin waar we het verder technisch schoonmaken.

Lees het in Struinen

Ons blad Struinen verschijnt vier keer per jaar met nieuws en leuke achtergrondinformatie uit het duin. Het wordt gratis bij je thuisbezorgd. Interesse? Meld je aan via MijnAWD.

Lees Struinen herfst 2018 of kijk meer nummers van Struinen.