Wandelroute langs bezitters en bezetters

Deze wandelroute laat zien hoe het landschap in de Amsterdamse Waterleidingduinen door de eeuwen heen is ingekleurd door grondbezitters en gebiedsbezetters. 

De historie ligt verbogen in het duinzand en is hier en daar nog te zien. Verborgen of niet, het duin van nu vertelt nog veel over vroeger. Deze afwisselende wandeling gaat langs jachthutten, bunkers en grenspalen. 

Het Vinkershuisje Zeerust (gebouwd in 1854) ligt op de route. Hier werden in de 19e eeuw vele vinken gevangen en als lekkernij opgegeten. Laat de geschiedenis tot leven komen door de podcast van Tierelier te beluisteren over de vinkenbanen en in het bijzonder dit Vinkershuisje. 

De jachthut Schuil en Rust uit 1900 was in die tijd rustplek voor de jagers uit de rijke, adellijke families, waaronder de familie Van Lennep. De Van Lenneps tekenen natuurlijk met name de geschiedenis van de AWD.

De route gaat ook langs een donker stuk uit de geschiedenis, namelijk langs oorlogsmonumenten. En bij het bezoekerscentrum zijn grens- en gebiedspalen te zien die het grondbezit van de AWD uit het verleden en heden markeren. 

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

Loop na ingang Oranjekom/Oase rechtdoor over de klinkerweg en bij de afslag ter hoogte van het ruiterpad, linksaf, het talud af naar de Vinkenbaan. 

Hier staat het Vinkershuisje Zeerust, gebouwd in 1854 in opdracht van Aernout van Lennep. Het huisje heeft kijk- en trekgaten. De vinker zat op de vinkersbank in het huisje en loerde door de kijkgaten. Met een ruk aan het vinkentouw, dat hij vanuit het huisje bediende, trok hij de uitgespreide netten naar zich toe. De vinken werden gedood en als lekkernij opgegeten. 

Stap 2

Wandel links langs het Vinkershuisje en met de bocht mee naar rechts naar de Oosterduinrel. Steek die over en blijf rechtdoor lopen. Tussen wat bomen door via een struinpad omhoog naar de erachter gelegen Verdeelvijver. Op het wandelpad linksaf. 

Loop door tot bij de cascade of waterwal en ga hier linksaf. 

Stap 3

Ter hoogte van de kruising met zandpaden schuin rechts aanhouden en over het mulle zand omhoog lopen. Volg het zanderige struinpad met een bochtje naar beneden, richting de strook met helmgras. U zit een wit waterpaalje tussen het helmgras staan. Hier linksaf en langs het Naaldenbos lopen. 

Onder dit helmgras ligt een grote ondergrondse buis waar voorgezuiverd rivierwater uit de Lek doorheen stroomt naar het infiltratiegebied. 

Stap 4

U passeert het ruiterpad en een stukje voor de schuilhut gaat u rechtsaf naar het klinkerpad. Hier ook rechtsaf. Verderop voor de bocht linksaf, langs het jachthut Schuil en Rust, gebouwd rond 1900 door de familie Van Lennep.

Stap 5

Na Schuil en Rust rechtdoor lopen en de dam oversteken. Schuin linksaf en omhoog, helemaal doorlopen naar het Vliegermonument. 

Het monument markeert een dramatische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Een Halifax-vliegtuig is hier neergehaald, waarbij de zes bemanninsleden om het leven kwamen. 

Stap 6

Op het kruispunt bij het Vliegermonument rechtsaf en voor het kanaal weer rechtsaf en langs het kanaal doorlopen tot bij de T-kruising. Hier linksaf en ook schuin links het klinkerpad aanhouden. Dit gaat over in een zandpad. U passeert de Museumduinbunkers. 

Deze bunkers waren opslagplaatsen uit 1941 voor kostbare museumstukken die uit de handen van de Duitse bezetter moesten blijven. 

Stap 7

Na het pleintje met de klinkers rechtdoor lopen over een struinpad en bij het wandelpad rechtsaf. Na de bocht bij de eerste afslag linksaf (u loopt hier meanderend tegen de richting in van de gele paaltjesroute). Zo loopt u richting de Oranjekom en via de ijzeren brug naar het bezoekerscentrum. 

Op het plein is achter het beeld van Kees Verkade een groene grenspaal uit de 19e eeuw te zien, met het opschrift GW4 Amsterdam. Dit geeft aan dat de gemeente Amsterdam eigenaar is van de AWD.

In het bezoekerscentrum is een veel oudere grenspaal te bewonderen van jonkheer Jan Six II (1668-1750). Hij was ambachtsheer van Hillegom en in zijn tijd een van de burgemeesters van Amsterdam. Het Six-monogram op de paal is ontworpen door de beroemde schilder Rembrandt, goede vriend van Jan Six (1618-1700).


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart