Belevingsroute Zandvoortselaan Groot

Deze route vanaf ingang Zandvoortselaan is geschikt voor rolstoelgebruikers. De route gaat over klinker- en betonpaden rondom het noordelijke deel van het infiltratiegebied.

Op deze route zijn er onderweg fraaie uitzichtpunten om even stil te staan en van de omgeving te genieten.

Er is een uitzichtpunt over de Zuidduinen. Dit mooie gebied ten zuiden van Zandvoort grenst aan de AWD en noemen we ook wel het ‘zeedorpenlandschap’. 

U passeert het Brederodepad en het Tilanuspad. Deze paden zijn vernoemd naar belangrijke personen uit het verleden. 
Het Tilanuspad bijvoorbeeld is vernoemd naar mevrouw Tilanus, lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In het voorjaar van 1922 stelde zij in de raad voor om het duingebied voor het publiek open te stellen en dit voorstel werd aangenomen. Zij heeft er dus voor gezorgd dat u de AWD kunt bezoeken.

Vanaf de betonweg heeft u een mooi uitzicht over het Westerkanaal met de natuurvriendelijke oevers. Het Huis van het Wester waar u langs komt, was tot 1935 het woonhuis van de machinist die het gemaal van het Westerkanaal bediende. 

Op de terugweg komt u langs het Renbaanveld. Hier is een rolstoeltoegankelijk pad gemaakt dat naar een picknickta-fel aan het water leidt. Deze tafel heeft een verlengd blad, waar een rolstoel kan aanschuiven. Hier heeft u een mooi uitzicht over de grote plas en kunt u even uitrusten voordat u weer teruggaat naar ingang Zandvoortselaan. 

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

Vanaf ingang Zandvoortselaan voor de betonnen brug rechtsaf. U ziet aan uw linkerhand het Noordoosterkanaal met daarachter het infiltratiegebied. Rechts liggen de Zuidduinen, ook wel het 'zeedorpenlandschap' genoemd.

Stap 2

Met de bocht mee naar links. Hier gaan de klinkers over op betonplaten. U komt langs het Brederodepad (aan uw rechterhand) dat leidt naar de boulevard van Zandvoort. Vanaf hier heeft u een mooi zicht op het lange Wes-terkanaal.

Stap 3

Bij de kruising met schuilhut aan het Tilanuspad linksaf de klinkerweg op. Dit is de Duizendmeterweg. Aan uw linkerhand ziet u het Huis van het Wester.

Stap 4

Bij de volgende kruising met schuilhut linksaf, met aan uw rechterhand de mooie, ruige duinvlakte met struwelen.Verderop ligt aan uw rechterhand het Renbaanveld.

Stap 5

De klinkerweg vervolgen, met de bocht mee naar links, over de brug, en u bent weer terug bij ingang Zandvoortselaan.


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart