Wintergastenwandeling

De wintergastenwandeling gaat langs kanalen en sloten, met diverse struinmogelijkheden om dichter langs een oever te wandelen. Met een bezoek aan de prachtige Zwanenplas, waar veel wintervogels komen overwinteren. Dus verrekijker mee!

Dit is de route uit de wintereditie 2022 van Struinen. In de winterperiode ontvangen de plassen en kanalen van de AWD grote aantallen gevleugelde gasten. Deze wintervogels komen vanuit de noordelijke streken om in het vrijwel altijd open water van de AWD te overwinteren. 

De wandeling gaat langs kanalen en toevoersloten. Halverwege komt de route langs de Zwanenplas, genoemd naar de wilde zwanen die hier in de winter graag verblijven. Ook andere wintergasten, zoals krooneend, brilduiker en zaagbek zijn hier in deze tijd van het jaar te bewonderen. 

Overigens is deze wandeling natuurlijk ook in andere seizoenen een aanrader, met de altijd aanwezige sierlijke knobbelzwanen. Op de route kan het struinen naar de oevers dan wel ietsje lastiger zijn vanwege de begroeiing. 

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

Loop na ingang Panneland rechtdoor over de klinkerweg (Pannelanderweg) naar het Nieuw Kanaal. Bij de T-splitsing linksaf en rechts de dam oversteken. Rechtdoor lopen, langs de rechterkant van de sloot. Voor de bocht rechtsaf doorsteken naar de kop van de toevoersloot. Hier linksaf, langs de rechteroever die op verderop natuurvriendelijk is ingericht. 

Stap 2

Op het klinkerpad (bij het kruispunt van kanalen) linksaf, het klinkerpad volgen. Met de bocht mee naar rechts en gelijk weer naar links, langs het Van Lennepkanaal. 

Stap 3

Bij de eerste afslag naar rechts, aan de rechterkant van het kanaal een stuk doorlopen tot waar het kanaal zich verbreedt. 

Stap 4

Bij het brede, opener stuk in het kanaal, rechtsaf een struinpad kiezen. Als u hier naar boven loopt ontvouwt zich voor uw ogen de prachtige Zwanenplas met grote zichtlijnen naar links en rechts. U kunt hier een stukje afdalen naar de oever van de plas. 

Stap 5

Na het bezoek aan de Zwanenplas, gaat u weer terug naar waar u bij punt 4 was afgeslagen. U steekt de dam over om aan de andere kant van het brede stuk in het kanaal verder te lopen. 

Stap 6

Bij het houten bruggetje met ijzeren leuning deze oversteken. Langs dit pad passeert u een eerste kanaal. U loopt door tot het volgende kanaal (Nieuw Kanaal).

Stap 7

Bij het Nieuw Kanaal linksaf en meteen schuin linksaf. Hier wandelt u over de Kippendellen (in de 19e eeuw werden hier fazantenhennen en later kippen gehouden voor de jacht). Links en rechts zijn doorkijkjes naar de kanalen. 

Stap 8

Op de T-kruising rechtsaf over het klinkerpad naar het Nieuw Kanaal lopen. Hier linksaf.

Stap 9

Vanaf het Nieuw Kanaal kunt u doorlopen door het zand, het ruiterpad oversteken, langs de exclosure, over het speelveld terug naar ingang Panneland. Of u kiest voor de verharde Pannelanderweg, terug naar deze ingang. 


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart