Belevingsroute geschikt voor rolstoelgebruikers

Deze route is geschikt voor bezoekers met een fysieke beperking die gebruikmaken van een rolstoel. De route gaat over de prachtige Beukenlaan, voor een deel over onverharde paden en heeft een aantal hellinkjes. Onderweg valt veel te zien en te genieten van de drinkwaternatuur.

Attentie: Afhankelijk van het weer en het jaargetijde kunnen stukken op de onverharde paden op deze route soms minder goed begaanbaar zijn voor een handbewogen rolstoel (te modderig, bijvoorbeeld). Voor elektrisch aangedreven rolstoelen en scootmobielen is de route geschikt. 

De Beukenlaan op deze route biedt elk seizoen mooie uitzichten: in de lente het frisse groen, in de herfst de gekleurde bladeren en zelfs in de winter zijn de statige stammen een belevenis. De prachtige beuken die de laan markeren, zijn vermoedelijk al in de achttiende eeuw aangeplant. 

Verderop, op de Pannelanderweg, komt u langs stuivende duinen. Bij stevige wind blaast het zand over het duin en misschien wel in het gezicht. Ook dat is het duin beleven! 

Onderweg komt u langs meer plekken waar u kunt genieten van fraaie uitzichten, zoals bij het Sprenkelkanaal en het uitkijkpunt over de Oranjekom. Voor u aan het einde van de route bent, kunt u nog bij het bezoekerscentrum langs. Dit voormalige pompgebouw is toegankelijk voor rolstoelen. 

Luistertip

Een tip is om bij het uitkijkpunt over de Oranjekom op de telefoon te luisteren naar de podcast 'De weg van het water'. Deze drieluik is gemaakt door Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland. 

Deel 1: waterwinning en natuur in de AWD.
Deel 2: historie van de waterwinning
Deel 3: waterfabriek Leiduin.

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

De route start bij ingang Oranjekom/Oase en gaat meteen linksaf, het zandpad op richting Panneland. Het eerste deel heet Zeerust, vernoemd naar de boerderij die marineofficier Aernout van Lennep hier in 1854 liet bouwen.

Stap 2

Het pad krult naar rechts, iets omhoog, over de Oosterduinrel en langs een bankje. Hier betreedt u de majestueuze Beukenlaan.

Stap 3

U passeert de ruiterroute waar mul zand ligt. Voor een handbewogen rolstoel kan dit een pittig stukje zijn, vooral als het veel geregend heeft. Rechts in de verte ziet u de hoge duintoppen van Mikwel.

Stap 4

Bij ingang Panneland rechtsaf de klinkerweg op. Dit is de Pannelanderweg.

Stap 5

Aan het eind van de Pannelanderweg rechts en het klinkerpad vervolgen. Verderop kunt u even rusten bij het schuilhuisje op de hoek. Op die T-kruising rechtsaf richting de Blauwe weg.

Stap 6

De Blauwe weg is een rechte klinkerweg naar ingang Oranjekom/Oase. Halverwege deze weg is een klinkerpad naar links. Hier kunt u eventjes linksaf slaan naar het toegankelijke bankje dat een mooi uitzicht biedt over de hoge duinwal en het lage Sprenkelkanaal. Daarna gaat u weer terug naar de Blauwe weg.

Stap 7

Op de Blauwe weg en dichter bij ingang Oranjekom/Oase is er links nog een uitkijkpunt over verzamelvijver De Oranjekom, met de oude en huidige pompgebouwen. Het pad richting dit uitkijkpunt is halfverhard. Rechts van de weg is het punt waar voorgezuiverd rivierwater van de Lek het gebied binnenkomt. Dit pad is op het eerste stuk naar de verdeelvijver goed toegankelijk.

Een stukje verder kunt u linksaf nog een bezoek brengen aan het voor rolstoelgebruikers toegankelijke bezoekerscentrum.


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart