Duinverhalen wandeling: ingang Oranjekom/Oase

Een historische wandeling met een kijkje op het leven van vroeger. U passeert o.a. het Vinkershuisje, restanten van teelhoeken en het jachthuisje Schuil en Rust.
 

Ontdek aan de hand van de duinverhalen route de geschiedenis van onze duin. Deze route komt langs de Vinkenbaan, Beukenlaan, Kijklaan en Museumduin.

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

Vanaf ingang Oranjekom/Oase bij grijze paal 1 linksaf richting Panneland. Na 100 meter schuin rechtsaf het smalle pad op.

Stap 2

Passeer op de Vinkenbaan het Vinkenhuis. Rechtsaf het veld oversteken naar de duinrel.

Stap 3

Bij de duinrel het zandpad oversteken. In de bocht passeert u de vroegere boerderij Zeerust.

Stap 4

Vervolg het kronkelend bospad. U komt uit op de Beukenlaan.

Stap 5

Halverwege de Beukenlaan krijgt u zicht op de Berg van Mikwel.

Stap 6

Bij ingang Panneland rechtsaf de verharde Pannelanderweg op. U kunt ook even doorlopen om links Huis te Vogelenzang te zien.

Stap 7

De Pannelanderweg uitlopen. U passeert aan uw linkerhand teelhoeken van een boerderij die er heeft gestaan. Bij het rijtje Lindenbomen zit in de tweede boom nog een paardenring.

Stap 8

Bij de T-splitsing en paal 7, rechtsaf. Vervolg op de klinkerweg. Verderop ziet u het Naaldenbos.

Stap 9

Bij de T-splitsing en paal 6 rechts aanhouden en volg de klinkerweg. Na een lange bocht ziet u links het jachthuisje Schuil en Rust, waar u naartoe loopt.

Stap 10

Passeer Schuil en Rust en volg het pad rechtdoor over de dam in het Sprenkelkanaal. Rechts ziet u het Vogeleiland.

Stap 11

Blijf na het stukje klinkerpad dat iets naar boven loopt, het zandpad volgen. Of u kiest via het hek de struinroute. U passeert het Museumduin aan uw linkerzijde.

Stap 12

De struinroute gaat langs twee historische museumdeuren. Voorbij het pleintje ziet u in de verte het wandelpad. Blijf het struinpad volgen tot een houten hek.

Stap 13

Beide routes langs het Museumduin komen uit op de gele route. Volg deze naar links. Bij T-splitsing oversteken naar het Zandvoortervlakje

Stap 14

Aan het einde van het Zandvoortervlakje, voor de grote kastanjeboom rechtsaf. Het zandpad omhoog, naar de gele paaltjesroute.

Stap 15

Volg de gele route. Bij de houten brug over het Noordoosterkanaal, ziet u rechts verzamelvijver de Oranjekom.

Stap 16

Na de brug rechtsaf richting het oude pompgebouw De Oranjekom (bezoekerscentrum). Rechtdoor of via het vlonderpad wandelt u terug naar de ingang.


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart