Bunkerroute

In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel bunkers te vinden, ongeveer 400. Deze route loopt langs verschillende bunkers.

Sommige zijn goed verborgen en zijn een woonplek voor vleermuizen, andere zijn juist goed te bewonderen.

Ze zijn in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebouwd en onderdeel van de Atlantikwall. Dat was een enorme verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën, aangelegd om een geallieerde invasie te voorkomen.

Hoogtepunten; een route met hoge toppen en verre uitzichten, langs het bunkerdorp, de Tonneblink, Appelenberg en Rozenberg.

De wandelroutes zijn in het bezoekerscentrum voor € 1,- te koop.

 
 
 

Stap 1

Loop bij ingang Zandvoortselaan de duinen in. Ga na 300 m via de brug het Noordoosterkanaal over.

Stap 2

Eerste pad linksaf, loop rechtdoor (niet beneden langs de oever). Na 400 m ziet u een poel liggen, onderdeel van de natuurvriendelijke oever. Bij het pad met twee boomstronken, rechtsaf het smalle pad op.

Stap 3

Loop over het beton van de bunker (Tonneblink) via het pad links naar beneden tot aan het zandpad langs de dennenbomen. Linksaf, volg een stuk de witte paaltjesroute.

Stap 4

Sla ter hoogte van de voorraadbunker linksaf, langs bunker 38 het smalle pad omhoog. U komt op de Rozenberg, dit is de hoogste duintop (36 m) van de Waterleidingduinen.

Stap 5

Na bunker 45, naar beneden en naar de volgende duintop, over een heuvel met zandkuil, volg het zandpad richting de Appelenberg.

Stap 6

Blijf het pad volgen, verderop rechtdoor door bosschages. U komt uit op een verharde weg. Loop tot het graspad voor het kanaal. Hier rechtsaf het graspad op en bij het klinkerpad rechtsaf en na 10 m links omhoog.

Stap 7

Houd de bosrand aan uw linkerhand en loop tot aan de grote eiken, waar bunkers verscholen liggen (eerst nummer 75, daarna 66/65 en 70/71). Struinpad links aanhouden (bunker 55). Rechts aanhouden, bij het zandpad links (bunker 34) terug naar ingang Zandvoortselaan.


Benieuwd hoe de route verder gaat?

Route

Wandelen met een GPS route

U kunt de route ook offline lopen met GPS. Download het GPX bestand en open dit in een GPX viewer op uw telefoon. Voor Android toestellen bijvoorbeeld GPX Viewer en voor iPhone toestellen Topo GPS. Zet uw locatie voorziening aan op uw telefoon en volg zo de route door het mooie gebied.

Download GPX

Populaire routes

Het gebied bezoeken?

Koop alvast een toegangskaart in onze shop! Dan kunt u in het duin meteen op pad.

Koop een toegangskaart