Onze drinkwatervraag stijgt: 10% extra in 2030
Volgens het RIVM zal de vraag naar drinkwater in Nederland in 2030 veel groter zijn dan in 2020. Naar verwachting moet er in 2030 circa 100 miljoen kubieke meter (dat is 100 miljard liter) meer drinkwater moeten worden gemaakt dan in 2020.
In Amsterdam stijgt de vraag naar drinkwater tot 107 miljoen m3 in 2030. In 2023 was het nog 95 miljoen m3. De verwachting is dat de vraag tot 2050 nog verder stijgt. Die stijgende vraag komt door de groei van de bevolking en de economie, maar ook door klimaatverandering. Daarom werkt Waternet al langer aan oplossingen om ook in de toekomst genoeg drinkwater te kunnen leveren.
Tot 2030 is er genoeg capaciteit om drinkwater te produceren in de brongebieden van Waternet. Maar als we nu geen actie ondernemen, kan er na 2030 een tekort ontstaan. We zijn dus bezig om manieren te vinden om ook ná 2030 genoeg drinkwater te leveren aan onze klanten:
- We zoeken naar nieuwe waterbronnen die geschikt zijn om drinkwater van te maken.
- Ook onderzoeken we hoe we onze productiemiddelen efficiënter kunnen inzetten om meer drinkwater te kunnen maken.
- Daarnaast werken we aan oplossingen voor bedrijven en huishoudens om te besparen op hun drinkwatergebruik.
Een oplossing zonder negatieve impact
Samen met onze partners, zoals gemeenten, waterschappen, provincie Noord-Holland en natuur- en recreatiepartijen werken we aan verschillende oplossingen. Een haalbare en snel te realiseren oplossing is het verhogen van de drinkwaterproductie in Leiduin bij de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Dat kan door de huidige middelen efficiënter te benutten.
In de vestiging Leiduin produceren we momenteel 70 miljoen m3 drinkwater per jaar. Deze hoeveelheid kunnen we verhogen naar 75 miljoen m3 per jaar. We willen dit op een manier doen die geen negatieve effecten heeft op de natuur en op de grondwaterstanden in de omgeving van de duinen. Daarom hebben we grondig onderzoek verricht naar de effecten van de verhoging van de drinkwaterproductie. De conclusie is dat er geen negatieve effecten zijn buiten het gebied van de waterleidingduinen en dat we met aanvullende beheermaatregelen de kwaliteit van de natuur zelfs kunnen verbeteren.
Lees hier alle documentatie (in pdf) over de vergunningaanvraag
Voorkeursvariant
Het onderzoek leverde een voorkeursvariant op die op korte termijn is uit te voeren en zodoende snel extra drinkwater kan leveren. Ook heeft deze variant geen negatieve impact op de natuur en de omgeving. Met deze oplossing stimuleren wij de snelheid waarmee het water door de duinen stroomt. De minimale duur van 60 dagen wordt gerespecteerd om zo de zuiverheid van het drinkwater te garanderen.