Variatie terugbrengen
In de huidige bossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) ontbreekt vaak de variatie van verschillende lagen en soorten, horizontaal of verticaal. Onze bossen bestaan nu op veel plekken uit twee lagen. Er is een ondergroei van grassen of adelaarsvaren en groepjes bomen (boomopstand) van dezelfde leeftijd en vaak dezelfde soort.
Voor een betere kwaliteit en voor de beleving van het bos in de AWD, is het goed om meer variatie en structuur erin aan te brengen. Door gericht en kleinschalig beheer te doen, brengen we weer variatie in het bos. Hierdoor behouden we deze bossen voor de komende generaties, omdat er een gevarieerder bos ontstaat van verschillende soorten en leeftijden.
Het kleinschalig bosbeheer is anders dan het soms moeten snoeien of verwijderen van bomen die gevaarlijk overhellen bij de paden en kanalen of bij de ingangen.
Wat gaan we doen?
Het kleinschalig bosbeheer voeren we in zes werkblokken uit (zie het kaartje). Per werkblok blessen we eerst de bomen en daarna voeren we het beheerwerk uit.
De variatie in de bossen brengen we terug door verjongingsplekken te maken. Dit zijn gaten of openingen in het bos van één keer tot maximaal twee keer de boomlengte van de boomopstand. De keuze van de locaties van deze verjongingsplekken is niet zomaar gedaan. Er is gekeken naar de natuurwaarden van de plek en naar de belevingswaarden voor bezoekers van het bos.
(Zie onder Documentatie voor meer achtergrondinformatie.)
Veiligheid voorop
Tijdens de werkzaamheden worden voor de veiligheid van mens en dier gedeeltes van de wandel- en ruiterpaden tijdelijk gesloten. Hoewel het indrukwekkend werk is om te zien, blijf voor uw eigen veiligheid altijd op ruime afstand van de werkzaamheden.