Planning 2014
2014-2016: Middenduinen noord
In dit gebied zijn we aan de slag gegaan met het terugdringen van prunus en het herstellen van de poelen. We werken hier in twee fasen over twee jaar. Er worden maar liefst 65 hectare prunus gezaagd met behulp van een kettingzaag. De overgebleven stobben verwijderen we met een rupskraan, het hout wordt versnipperd en afgevoerd. De struwelen waarbinnen ook prunushaarden waren ontstaan worden ook gerooid en verwerkt. Na het rooien spragelen we deze plek met een maaizuigcombinatie.
In het deel waar de dichtheid van de prunus minder hoog is, zo'n 24 hectare, zagen en rooien we ook. Struwelen binnen een straal van 3 meter rond een prunusboom of -struik worden ook gerooid, inclusief de wortels, om hergroei van prunus te voorkomen. Ook spragelen we na het rooien.
Na het rooien is frezen en plaggen we verdeeld over het gebied 40 hectare. We verwijderen de voedselrijke bovenlaag, waardoor we straks afwisselend blond zand en donkere grond zullen zien. Het gaat hier om overwegend vlak tot licht glooiend terrein. In de rest van het gebied, 54 hectare aan open duin, staat de prunus verspreid en wordt hij alleen afgezaagd.
Daarnaast herstellen we ook 25 tot 35 poelen, in totaal 0,75 hectare. Dat doen we door eerst de houtige beplanting aan de oevers aan de zuidkant van de poelen te verwijderen, tot 10 meter uit de oever. Vervolgens maaien we tot 5 meter uit de waterkant en voeren de vegetatie af.
Tot slot worden de poelen gebaggerd tot aan de vaste bodem, tot een diepte van ongeveer 50-100 centimeter. We zorgen ervoor dat de aanwezige dieren en zaden kunnen terugvloeien in de poel door de bagger een dag op een deel van de oever te laten liggen. Vervolgens is de bagger afgevoerd. Omdat de poelen in of bij de prunushaarden lagen, wordt ook een deel van de oevers geplagd en gefreesd.
2014-2015: Haasveld
Hier hebben we dennenbos verwijderd, de verruigde duingraslanden, valleien en greppels hersteld en diverse poelen aangelegd. De kwetsbare delen van dit gebied zijn ontzien. Er is in totaal 4 hectare dennenbos gekapt. De achterblijvende stobben zijn daarna met behulp van een rupskraan gerooid. Het hout wordt verkocht. Vervolgens is de strooisellaag verwijderd tot op het minerale zand. Daarna is er op 1,5 hectare van deze oppervlakte gefreesd en geplagd. Op enkele plekken is een aanzet gemaakt voor een stuifkuil door 25 centimeter diep te plaggen. Bij elkaar is 0,1 hectare aan stuifkuilen gemaakt.
Het minerale zand dat hierbij vrijkwam is gebruikt om de brede greppel in het oostelijke deel van het dennenbos (deze ging tot 30 centimeter onder het maaiveld) te dempen. Uit de kleinere greppels in het bos hebben we de bagger verwijderd tot op het minerale zand. Verder zijn de gedeeltes met ruige begroeiing en een dunne humuslaag kort gesprageld (dit is klepelen en tegelijk afzuigen), bij elkaar 13 hectare.
De gedeeltes die verruigd waren (oorspronkelijk graslanden) zijn geplagd nadat eerst de vegetatie en de verrijkte bovenlaag was verwijderd, bij elkaar 8,5 hectare. Verder zijn diverse poelen aanleggen op potentieel waardevolle plekken. Met het verwijderen van het dennenbos is plaatsgemaakt voor een stuk vochtige duinvallei. Het bos is rond 1950 aangeplant om hout te oogsten. Door de herstelde grondwaterstanden verdronk de afgelopen jaren een deel van het bos.
Met het spragelen en plaggen is het duingrasland weer teruggebracht, net als enkele eeuwen geleden, toen het gebied nog het Haechs Velt heette.