AWD Amsterdamse
Waterleidingduinen
  • Beleef
  • Bezoek
  • Beheer
  • Nieuws
  • Over de AWD

Nieuws

 

Zoek de amfibieën

06 maart 2024

In maart kunt u met de boswachter op zoek gaan naar amfibieën in de AWD. We organiseren hiervoor drie exclusieve excursies in de vroege avonduren. Bijzonder om mee te maken!

Buiten openingstijd

Als de zon ondergaat moet de mens het duin verlaten en komt het avondleven in het duin op gang. Zo trekken amfibieën naar hun voortplantingswater. Om dit een keer buiten de openingstijd van de AWD te beleven, kunt u met de boswachter op excursie om amfibieën te spotten.

Vanaf eind februari tot april (de piek is meestal in maart) trekken de gewone pad, bruine kikker en heikikker naar hun voortplantingswater. Soorten die later naar hun voortplantingswater trekken (in april, mei) zijn de rugstreeppad en boomkikker. Tijdens de excursie vertelt de boswachter alles over het gedrag en de leefwereld van  amfibieën.

Aanmelden

Meldt u snel aan voor deze bijzondere avondexcursies want vol is vol:

  • Dinsdag 12 maart: 19.00-20.30 uur
  • Donderdag 21 maart: 19.30-21.00 uur
  • Zondag 31 maart: 20.30-22.00 uur (extra bijzonder: op een zondag en als de zomertijd is ingegaan!)

We hopen op een graad of 10 en een miezerig weertje!

delen
Zoek de amfibieën

Nog steeds natte schoenen

01 maart 2024

Vooral in de zuidwesthoek van de AWD staan door alle regenval nog steeds delen van duinvalleien en wandelpaden onder water. Die kletsnatte, verzadigde grond is in veel natuurgebieden in Nederland het geval. In het oosten van het land zakt het water sneller weg dan aan de kust. 

Eigen inschatting

In tegenstelling tot andere natuurgebieden sluiten wij geen paden af. In de AWD mag u struinen, dus bij een ondergelopen stuk kan er eventueel omheen worden gewandeld. Dat is naar eigen inschatting. Als dat niet mogelijk is en u wilt geen natte schoenen krijgen, dan is omkeren en via dezelfde weg terug de beste optie.

Bezoek aanpassen

Bij en rond de gebieden Haasveld, Marelberg en Hazenlegers, vanaf ingang De Zilk, zijn grote plassen ontstaan. De wandelpaden van de paarse en zwarte paaltjesroutes zijn op stukken ondergelopen. En ook op het klinkerpad Nieuwe Haasvelderweg staat water. Voor rolstoelgebruikers zijn de paden bij ingang De Zilk nu minder goed begaanbaar. Beter is het dan een andere ingang te kiezen.

Houd er rekening mee dat deze hoge waterstand nog een tijdje aanhoudt en pas uw bezoek erop aan.

delen
Nog steeds natte schoenen

Waar wel, waar niet

22 februari 2024

Het raster bij het Eiland van Rolvers is hersteld. De groene bedrading verbindt weer de houten rasterpalen. Omdat de oude draden op verschillende plekken waren losgekomen of gebroken, was dit herstel nodig. Gebruik de overstapblokken om over de bedrading te stappen. Vanaf hier kunt u over het eiland wandelen en zo houden we de toegang netjes. Deze overstapblokken staan nog steeds op de originele plekken.

Ook op andere plekken worden originele rasters hersteld. We kregen daar vragen over. Waar mag men wel wandelen en struinen en waar mag dat niet? We zetten het op een rij:

Gebied met verboden toegang (waar NIET)

  • Het infiltratiegebied.
  • Het rustgebied Graaflandsbergen.
  • Exclosures.

Gebied met toegang
(waar WEL)

  • Overal in de AWD waar het binnen de toegangsvoorwaarden is toegestaan.
  • Op de Duizendmeterweg (rechte doorsteek van het infiltratiegebied, op het pad blijven).
  • Op het pad rond het Klein Zwarteveld (ronde doorsteek van het infiltratiegebied, op het pad blijven).
  • De exclosure Panneland (via de rode en blauwe paaltjesroute).
delen
Waar wel, waar niet

Drinkwaterexcursies voorjaar

14 februari 2024

Tijdens de voorjaarsvakantie leerzame excursies over het duinwater doen? Dat kan in de AWD! 

Kraanwater in Amsterdam komt al sinds 1853 uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op 12 december 2023 was het precies 170 jaar geleden dat de eerste emmer duinwater in Amsterdam voor 1 cent werd verkocht.
Voor wie het feestje in december vorig jaar heeft gemist, organiseren we in de voorjaarsvakantie dit jaar opnieuw een aantal leerzame excursies. U hoort dan ook hoe de behoefte aan schoon drinkwater is toegenomen en hoe het kraanwater nu wordt geproduceerd. 

Langs de weg van het water

Ga mee met een van de wandelingen 'langs de weg van het water' en hoor alles over de bijzondere geschiedenis van het drinkwater. Ook krijgt u extra uitleg over de tentoonstelling '170 jaar duinwater' in het bezoekerscentrum. 

Busje en wandelen

Of stap bij de boswachter in de minibus die exclusief naar het infiltratiegebied gaat dat gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek. We steken met het busje de Vogelenzangseweg over, voor een wandeling over buitenplaats Leyduin. Hier werd toenmalig eigenaar Jacob van Lennep op het idee gebracht om gezond duinwater in Amsterdam te krijgen. De wandeling gaat onder andere langs de Leybeek.

Aanmelden

Lekker erop uit? Meld u wel snel aan voor deze excursies want vol is vol. Kijk op onze pagina activiteiten voor de dagen en tijdstippen.

delen
Drinkwaterexcursies voorjaar

Innovatief bekleed pompgebouw

09 februari 2024

Pompgebouw 34 aan de zuidelijkste punt van het infiltratiegebied is in een nieuw innovatief jasje gestoken. Het gebouw was ooit schreeuwend wit en heeft nu fraaie gevelbekleding gekregen in zandkleur. Een rust voor het oog. 

Die gevelplaten zijn bijzonder. Vanuit een Europees Horizon-project met de naam 'Wider Uptake' kwam de mogelijkheid om hiervoor bio-composiet te gebruiken. Een moeilijke naam voor een fraaie plaat. 

Circulair hergebruik

Bio-composiet bestaat uit gemalen calcietkorrels, verkleinde rietvezels en biohars. De calcietcorrels komen uit het onthardingsproces van het drinkwater. Ze worden niet weggedaan, maar in nieuwe producten en materialen hergebruikt. Het riet en de biohars zijn restproducten van planten. Die worden dus ook opnieuw gebruikt. 

Passende golven

De composietpanelen hebben een structuur van golvend water of stuivend duinzand. Ze passen prachtig in de drinkwaternatuur van de AWD.
Het pompgebouw is te zien vanaf de kruising Pannelanderweg met de Oude Haasvelderweg, ter hoogte van richtingpaal 11 (op het kaartje in de paarse cirkel).

 

delen
Innovatief bekleed pompgebouw

Overstap naar pinbetaling

31 januari 2024

Met ingang van 1 februari 2024 stappen we in bezoekerscentrum De Oranjekom over op uitsluitend pinbetalingen. Als u iets wilt kopen bij de informatiebalie van het bezoekerscentrum kan dat in vervolg alleen met een met een pinbetaling. 

Veiliger zonder contant

Al langere tijd neemt het aantal contante betalingen gestaag af. De medewerkers in het bezoekerscentrum zijn hier blij mee. Het is voor hen veiliger werken zonder een hoeveelheid contant geld in een kassa-lade. Ook is het dan niet meer nodig om met dat contante geld op pad te gaan en af te storten bij een bank. 

Overal pin

Betalingen in de AWD gaan dus overal met pin: bij de betaalautomaten bij de vier hoofdingangen, in het bezoekerscentrum én bij de koffieautomaat in het bezoekerscentrum. Dat kan op al die plekken met een fysieke bankpas, via de mobiele telefoon of de smartwatch.

 

delen
Overstap naar pinbetaling

Huis gesloopt en gesloten

26 januari 2024

Helaas heeft sloopwerk van vandalen ervoor gezorgd dat wij het Huis van het Wester hebben moeten sluiten voor publiek.

Het Huis van het Wester (op de foto in betere tijden), is een van de cultuurhistorische gebouwen in de AWD. Het was begin 1900 woonhuis van de machinedrijver die het gemaal van het Westerkanaal bediende. 

Geliefde plek

Het Huis van het Wester was na restauraties al jaren opengesteld voor publiek. Een geliefde plek om vanaf de eerste verdieping uit te kijken over het duin en het Westerkanaal, met zijn natuurvriendelijke oevers.

Nu niet meer veilig

Vandalen hebben zoveel schade aangericht, dat het gebouw niet meer veilig is om te betreden. Het is dus voor onbepaalde tijd afgesloten. U kunt er niet meer naar binnen.

We bekijken nu eerst hoe en wanneer we alle aangerichte schade kunnen herstellen.

delen
Huis gesloopt en gesloten

Open huis nieuwe konijnen

22 januari 2024

Waternet en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap slaan de handen ineen voor een unieke samenwerking ter bevordering van natuurherstel. In de eerste week van dit jaar is een deel van de konijnenpopulatie in Luistenbuul diervriendelijk gevangen en verhuisd naar de AWD. 

Daar te veel

Luistenbuul is het Natura 2000-gebied Lekuiterwaarden (tussen Sluis en Lexmond) van het Zuid-Hollands landschap. Daar wonen ongeveer duizend konijnen op maar een paar hectare grond. Dat zijn te veel grazende konijnen voor dit kleine natuurgebied met zeldzame flora, zoals zacht vetkruid, sikkelklaver en geel walstro. De planten komen er niet meer tot bloei en kunnen zich niet verspreiden.

Duingrasland en open duin

Konijnen zijn in de AWD heel belangrijk. Door hun gegraas en gegraaf zorgen ze hier juist voor het behoud van specifieke begroeiing, zoals duingrasland en open duin. Dat geeft weer goede broedgelegenheid voor onder andere tapuit en bergeend. Konijnen zijn zelf (helaas voor hen) weer voedsel voor bedreigde roofvogelsoorten. 

Hier te weinig

Omdat door konijnenziekten het aantal in de AWD drastisch achteruit is gegaan, hebben we konijnen gevangen in Luistenbuul. Ze zijn ook ingeënt tegen virusziekten. Om aan hun nieuwe omgeving te wennen hebben ze eerst een poosje in warandes gezeten (met gaas afgeschermde plekken).

Deurtjes gaan open

Op maandag 22 januari gaan de deurtjes van de warandes open. Ze kunnen dan hun nieuwe leefgebied verder verkennen en aan de slag met hun nuttige natuurwerk voor de AWD.  We volgen hun stappen en vorderingen met wildcamera's.

Lees meer hierover op de projectpagina over natuurherstel. 

Deze herintroductie van konijnen is mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. 

delen
Open huis nieuwe konijnen

AWD van boven

12 januari 2024

Om een goed beeld te krijgen van de hoge waterstand in de AWD, hebben onderzoekers van Waternet deze week met een drone gevlogen. Op de grond heeft iedereen kunnen ervaren dat de duinen behoorlijk verzadigd zijn. Van boven is deze bijzondere waterstand nu ook goed te zien, met zelfs hier en daar een beetje ijsvorming.

Overigens is vliegen met een drone in de AWD verboden. Dit kan alleen met toestemming van Waternet, zoals voor dit onderzoek. We hebben dus unieke beelden van een unieke situatie. 

delen
AWD van boven

Koning Winter in de AWD

10 januari 2024

Na regen komt kou! Door alle regenval van de laatste weken is de waterstand in de duinvalleien historisch hoog. In principe goed voor de natuur en de wateropslag voor drogere tijden. En ineens komt Koning Winter op bezoek. 

Waterlandschap De Zilk

De vaste paden op de zwarte en paarse paaltjesroutes bij De Zilk waren al op plekken ondergelopen en nu komt daar een laagje ijs bovenop. Dat is ook zo bij poelen op andere gebieden in het duin. Waar geen stroming in het water zit, kan zich een laagje ijs vormen. 

Open water voor wintergasten

De grotere duinmeren vriezen niet dicht, want daarvoor is de koudeperiode te kort. Wintergasten kunnen daar dus nog goed verblijven. Ook de kanalen voor de drinkwatervoorziening blijven vanwege de continue stroming open. 

Let op gladheid

Houd deze dagen rekening bij uw bezoek aan het duin dat het hier en daar verraderlijk glad kan zijn. Waar dat kan, zullen we zand strooien (zout gebruiken we niet in drinkwaternatuur). En: hoe verleidelijk het ook is, schaatsen op natuurijs is in de AWD verboden.

delen
Pagina 6 van 39