Op 19 juni zijn de koeien weer terug in de AWD. In april waren we al gestart met vijf koeien op het Eiland van Rolvers om dat gebied te begrazen. Maar dat stelletje nam het met de verblijfsregels niet zo nauw. Ze kenden de grenzen niet van het eiland. Dus maakten ze dagelijks verschillende uitstapjes. Even uitrusten bij de Renbaan of afkoelen in de toevoersloot. Dat was niet de bedoeling, dus deze avonturiers mochten terug naar de boer-eigenaar.
Innovatief project
De koeien die nu weer terugkomen, kennen hun grenzen wél, want dat is ze aangeleerd. Zo kunnen ze gericht worden ingezet om specifieke vergraste gebieden te begrazen en de grassen te eten die de herten laten staan. De koeien maken deel uit van een innovatief project dat 'virtual fencing' heet. De AWD is het eerste natuurgebied in Nederland dat experimenteert met runderbegrazing met behulp van deze technologie.
Halsbandkoeien
We maken gebruik van de technologie van het bedrijf Collie. Koeien dragen een halsband met gps, kompas, speaker en zonnepaneel. Om het gebied waar ze mogen grazen, loopt een digitale grens. Naderen ze die grens, dan horen ze een piepje. Lopen ze te ver door, dan krijgen ze een milde prikkel. Zo leren ze al bij een eerste piepje binnen die grenzen te blijven. De halsbanden zijn overigens niet vergelijkbaar met de verboden stroomhalsbanden voor honden, maar geven een lichtere prikkel dan schrikdraad.
De techniek is uitgebreid getest bij boerenbedrijven, maar voor natuurgebieden is ze nieuw. We zullen de komende tijd monitoren hoe het systeem werkt in de AWD. Op het Zeeveld (ten zuidwesten van het infiltratiegebied) is daarom nog wel in deze pilotfase afrastering aangebracht. Koeien kunnen er niet uit, mensen er wel in via de opstappaaltjes of wildroosters. Blijf, zoals met alle dieren, wel op afstand van de koeien.
Waarom ook alweer koeien?
Koeien maken deel uit van het grote begrazingsplan voor de AWD. Zij gaan met hun specifieke graasgedrag verruiging en vergrassing tegen. Verschillende grazers zorgen ervoor dat duineigen planten de kans krijgen om te groeien. Zo kan de kwetsbare duinnatuur zich weer herstellen.
Het begrazingsplan wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincies Noord- en Zuid-Holland met als doel het herstel en behoud van de biodiversiteit in de Noord-Hollandse Natura 2000-gebieden.


Meer over het begrazingsplan voor herstel van de biodiversiteit