Duinverhalen

Een week waarin we verhalen van vroeger met elkaar gaan delen!

Verhalen van vroeger

We organiseren de duinverhalen week van 28 t/m 31 mei voor alle bezoekers. De excursies deze week zijn exclusief voor oudere bezoekers die een bijzondere band hebben met het duin en minder goed ter been zijn. We bieden u graag de mogelijkheid om op een aangepaste manier van het duin te komen genieten.

Over de geschiedenis van de Amsterdamse Waterleidingduinen is ontzettend veel te vertellen. Velen van u zijn hier ook als kind al geweest. Sommige van u hebben hier gewerkt of zelfs gewoond. We zien er naar uit om deze week de verhalen met elkaar te delen. Kom gezellig langs bij het bezoekerscentrum en op het plein.

We hebben zelf geprobeerd om de geschiedenis in een notendop op grote doeken op het plein samen te vatten. In het bezoekerscentrum draait een korte film en kunt u inspiratie opdoen in het grote geschiedenisboek. En we hebben interessante voorwerpen in de vitrines liggen, beslist de moeite waard om een kijkje te komen nemen.
Maandag start de week met een korte bijeenkomst voor genodigden.

Bijzondere zonnetrein

Dinsdag 29 mei rijdt er een speciale zonnetrein. Nauwelijks hoorbaar maken we hiermee een paar mooie ritten door het duin. Hiervoor hebben we buren uitgenodigd die in de verzorgingshuizen wonen die vlakbij het duin liggen. De trein is er vooral voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen lopen. We hopen hen op deze manier toch een geweldige ervaring te bieden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Dinsdag 29 mei rondrit met Zonnetrein Start 13.00 uur  

Ook zijn er twee mooie excursies met een busje.

Woensdag 30 mei rondrit met busje Start 10.30 uur  

Woensdag 30 mei rondrit met busje Start 13.00 uur  

Tocht met paard en wagen

Een unieke kans om het duin met paard en wagen te beleven. Paul van der Stap neemt u graag mee op pad. Het thema is het ABC van de AWD en gaat over bijzondere namen en bijzondere verhalen in het duin. Wat betekent Astrid's drifje? En waarom heet het hier Renbaanveld?

Woensdag 30 mei tocht met paard en wagen Start 10.30 uur

Woensdag 30 mei tocht met paard en wagen voor rolstoelers Start 14.45 uur

Historische wandelkaart

U kent ze vast wel van de bestaande wandelkaart: namen als Astrid's driftje, het Renbaanveld, de pindaberg enz. Allemaal bijzondere en aparte namen voor plekken in het duin. Speciaal voor de duinverhalen week zetten we een aantal van deze bijzondere plekken in het duin in de schijnwerpers. We mochten daarbij weer putten uit het werk van het genootschap Oud de Zilck, waarvoor veel dank. Deze speciale editie van de wandelkaart is te koop in het bezoekerscentrum voor € 3,-. 

U kunt zelf op stap gaan met de kaart, of een route volgen die wij speciaal voor u hebben uitgestippeld. De duinverhalenroute loopt langs bijzondere plekken zoals de oude vinkenbaan, het museumduin en het mooie pandje Schuil en rust. Een aanrader! De route is ook voor € 1,- te koop in het bezoekerscentrum.

Jacob van Lennep

Het was deze man die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Amsterdam schoon drinkwater kreeg. Het idee kwam van ingenieur Christiaan Vaillant, en schrijver en rijksadvocaat Van Lennep ging op zoek naar geld. Dat moest uiteindelijk uit  Engeland komen, en zo werd in 1851 de Amsterdamse Duinwater Maatschappij opgericht. Op 11 november steekt de jeugdige kroonprins Willem bij de Oranjekom plechtig de eerste spade in de grond. In 1853 wordt het eerste duinwater verkocht bij de Haarlemmerpoort voor 1 cent per emmer.